Dünyanın en yaşanabilir şehirleri listesinde üst sıralardaki yerini kimseye bırakmayan bir şehir Viyana. Geçmişten günümüze gelen bir takım ritüelleri var bu şehrin. Bunlardan biri de birbirinden güzel Viyana kafelerinde vakit geçirmek ve bu şehre özgü kahvelerden içmek. Viyana kahve kültürü, UNESCO Avusturya somut olmayan kültür mirası listesinde de yer alıyor. Kafeler bu listede “zamanın ve mekanın tüketildiği ancak sadece kahvenin parasının ödendiği” yerler olarak tanımlanıyor. Bu tanımdan da anlaşılabileceği gibi Viyana kahve kültüründe öyle “to go” kahvelerin falan yeri yok. Bir kafeye oturduğunuzda kahveniz gümüş tepsi içinde porselen fincanlar ile servis ediliyor. Yanında da mutlaka bir bardak su.
Tabii ki kahve menüleri bizimkinden biraz farklı. Hayır yalnızca Almanca oluşundan değil, alıştığımız “latte” vb. isimleri görmek mümkün değil bu menülerde. Ama merak etmeyin menülerin şifresini sizler için çözdük. İşte Viyana kahveleri ve aslında ne demek istedikleri :)
Viyana Kahve Kültürü ve Kahveleri
Schwarzer veya Mokka
Bildiğin espresso. Bu yazıda tanıtacağımız tüm diğer çeşitler için baz oluşturuyor. Kleiner ve Großer olarak yani tek ve duble olarak istenebilir.
Brauner
Espresso’nun yanında krema ile servis edilmesi. İstediğiniz ölçüde kremayı espressoya katarak istediğiniz kahve tadına ulaşabilirsiniz. Yine tek ve duble olarak sipariş edilebilir.
Verlängerter
Starbucks gençliğinin Americano olarak tanıdığı çeşit. Espressonun su ile seyreltilmesi ile ortaya çıkıyor. Sütlü veya sütsüz olarak servis edilebiliyor.
Wiener Melange
Büyükçe bir bardağın yarısına espresso koyun. Kalan yarısını ise sıcak süt ve süt köpüğü. İşte size meşhur Wiener Melange. Rivayete göre kahveyi espresso şeklinde içmek Viyana halkına ağır gelmiş. Biri acaba kahveyi sütle seyreltsek ne olur demiş ve Melange böyle doğmuş.
Kaffee Verkehrt
Bunun bir çeşit olarak yer alması gerçekten şaşırtıcı. Çünkü baktığınız zaman Melange’ın aynısı ama biraz tersten. Önce uzunca bir bardak alıp içine sıcak süt koyuyoruz. Sonra süt köpüğü ve en son olarak espressoyu ekliyoruz. İşte kaffee verkehrt.
Franziskaner
Melange yapacak gibi başlayın. Bardağa espressoyu ve sıcak sütü koyun. Süt köpüğü yerine ise krem şanti.
Einspänner
Kremalı bir kahve istiyoruz dediğimizde bize bunu getirdiler. İşin özünde yine espresso var. Üzerine biraz su ekleyip seyreltiyoruz. Son olarak bardağın üstüne krem şanti sıkıyoruz. Bu isim 19. yüzyıl Viyana’sının tek atlı gezinti arabalarından esinlenilmiş.
Duble espresso üzerine krem şanti. Bir insan kahveden daha ne bekleyebilir ki?
Neumann
Melange’ın tersi olur da Einspänner’in olmaz mı? Bardağa krem şanti sıkarak başlıyoruz. Sonra o krem şantinin başından aşağıya bir double espresso boşaltıyoruz.
Wiener Eiskaffee
Viyana usulü soğuk kahve. Her gittiğimiz yerde birde tatlı yediğimizden bunu denemeyi başaramadım. Viyana’ya bir daha gidersem ilk iş bu kahve ile başlayacağım. Affogato gibi. Önce vanilyalı dondurma. Sonra üzerine soğuk süt ve duble espresso.
Türkischer Kaffee
Yanında lokumuyla falan servis edilen bildiğin Türk Kahvesi.
Alkollü Kahveler
Bu kahveler temelde şöyle yapılıyor; duble espresso + likör + krem şanti. Ben bir kaç tanesini denedim. Fena değil ama bir Irish Coffee olabilir mi? Sanmıyorum :) Bu alttakiler mekanın adına göre farklılık gösterebilir.
Mozart Café
Avusturya’da Mozart ismi üzerine ciddi bir endüstri kurulu. Çikolatası, likörü, müziği… Bu kahve için duble espresso üzerine Mozart likörü eklenir. Son dokunuş krem şanti ile.
Maria Theresia
Duble espresso, portakal likörü (cointreau) ve krem şanti.
Fiaker
Sanırım bu Viyanalılar kahvelerini at arabası ile ilişkilendirmeyi seviyorlar keza günümüzde kullandıkları at arabaları Fiaker diye anılıyor. Tarifimiz diğerleri ile aynı yine. Duble espresso + Rom + Krem Şanti
Fiaker
Viyana’ya gitmişken bu şehrin kahve kültürü mutlaka yaşanmalı. Güzel ve eski kafelerden birine oturup güzel bir fincan kahvenin tadına uzun uzun varılmalı. Gittiğimiz kafeleri ayrı bir yazıda mutlaka paylaşacağız. Kahve tarifleri ile ilgili yorumlarınızı bekliyoruz. Yukarıda bulamadığınız bir tarif varsa sormaktan çekinmeyin :)